Francja

Francja, jeden z najbardziej luksusowych krajów Europy Zachodniej – ojczyzna wykwintnych win i kultowej architektury. Z większą liczbą hoteli niż w jakimkolwiek innym kraju w Europie. Ta bogata kulturowo kraina z pewnością znajdzie się na liście marzeń każdego podróżnika.

Pogoda
Francja to tak rozległy krajobraz, od plaż nad Morzem Śródziemnym po pasma górskie w Alpach, że pogoda jest różna w całym kraju. Francuskie lata są ciepłe, ze średnią temperatą 25°C, a w regionach takich jak Marsylia i Ajaccio nawet 30°C. Temperatury w zimie wahają się od 0 do 7°C. Regiony zachodnie mają również bardziej deszczowy klimat niż reszta kraju!
 
 
Zabytki/atrakcje
Paryż jest kwintesencją kierunku turystycznego, gdzie znajduje się zapierająca dech w piersiach wieża Eiffla, wznosząca się na niesamowitą wysokość 324 metrów z widokiem na całe miasto. Możesz także odwiedzić wystawny Luwr, gdzie zwiedzający mogą zobaczyć jedyną w swoim rodzaju Mona Lisę, a także wiele innych arcydzieł, w tym Wesele w Kanie autorstwa Paoli Veronese. 
Jeśli jesteś poszukiwaczem słońca, wybierz się na plaże Riwiery Francuskiej i rozkoszuj się słońcem na Oceanie Śródziemnym. Nie uwierzyłbyś, że to tropikalne miejsce znajduje się po tej samej stronie świata co Paryż, nie mówiąc już o tym, że to ten sam kraj! Saint-Tropez i Antibes oferują urocze wioski rybackie. W Nicei można podziwiać piękne widoki na morze i fantastyczną sztukę, a Cannes słynie z festiwali filmów o gwiazdach i kultowych hoteli. 
Monako to kraj (prawie najmniejszy na świecie o powierzchni 2 kilometrów kwadratowych!) na Riwierze Francuskiej i pełen uroku, od luksusowych hoteli i kasyn po znane na całym świecie Grand Prix!
 
 
Kuchnia
Kuchnia francuska skrywa w sobie wyjątkowe dania, dlatego pominiemy typowe żabie udka, ślimaki i ratatouille i przejdziemy od razu do cordon bleu!
Tarte Tatin - Ciekawe danie stworzone przypadkowo : Próbując zrobić tradycyjną szarlotkę, Stéphanie Tatin rozgotowała jabłka. Próbując uratować danie, położyła na wierzch ciasto, upiekła je w piekarniku i podała do góry nogami. Stało się to popisowym daniem Hôtel Tatin i szybko rozprzestrzeniło się po całym kraju!
Confit de canard – francuska kaczka wolno marynowana w soli, czosnku i tymianku, a następnie wolno gotowana we własnym tłuszczu do 36 godzin, dzięki czemu kaczka ma soczystą konsystencję smażoną w głębokim tłuszczu. Danie to podawane jest z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem. Można je znaleźć w całej Francji, ale jest specjalnością regionu Gaskonii.
Salade niçoise - Typowa francuska sałatka składająca się z sałaty, jajek na twardo, pomidorów, tuńczyka, fasolki szparagowej, oliwek i anchois. Unikalne danie z regionu Prowansji, dostępne w wielu odmianach, zarówno jako danie główne, jak i dodatek.
 
 
Język
Oto kilka zwrotów, których możesz użyć podczas wizyty:
Bonjour – “Witam”
Oui/Non – “Tak/Nie”
S’il vous plait – “Proszę”
Comment t'appelles-tu? – “jak masz na imię?”
Merci – “Dziękuję”
Comment dit-on (Word) en français? – “Jak się mówi (słowo) po francusku?”
 
Interesujące fakty
Francja była pierwszym krajem, który zakazał supermarketom niepotrzebnego wyrzucania żywności. Prawo wprowadzone w 2017 r. oznaczało, że „odpady” żywności trzeba było przekazywać bankom żywności lub organizacjom charytatywnym.
We Francji istnieje prawie 1200 odmian sera, których rocznie produkuje się 1 miliard ton!
Francuzi czasami nazywają swój kraj l'hexagone (sześciokąt) ze względu na jego zabawny sześcioboczny kształt.